Bloc

20 de novembre de 2023

Una setmana sobre les petjades de la història catalana recent

Aquest mes d’octubre passat hem viscut una setmana moguda i commovedora. Amb 17 participants, una vegada més, com cada any, ens hem desplaçat a Catalunya i ens hem endinsat en la memòria.

Hem caminat sobre les petjades d’aquelles persones que el 1939 van fugir de les tropes franquistes i també d’aquelles persones que, només un any més tard, el 1940, abans que els feixistes alemanys avancessin, ho van fer a l’inrevés, en direcció a Espanya.

Llegir més

22 de juliol de 2021

En Memòria de Enric Mélich

El nostre amic i company Enric Mèlich va morir la nit de l’6 a el 7 de juliol de 2021. En companyia de la seva família i envoltat dels seus llibres es va anar als 96 anys.

Estem molt tristos. Amb afecte recordem el seu humor indestructible, la seva energia revolucionària i el seu esperit crític, reflexiu i solidari que va mantenir fins al final. Ho anem a estranyar dolorosament.

Llegir més

30 de gener de 2021

Antoni Campañà. L’endemà de la retirada: Portbou, 1939

Portbou, març 1939. Fa un mes que les tropes franquistes han copat la frontera franco-catalana al Coll de Belitres cloent el drama de la Guerra Civil a Catalunya. Allà, on els Pirineus s’enfonsen al mar Mediterrani, la càmera del fotògraf Antoni Campañà (1906-1989) immortalitza les complexitats i realitats paral·leles de l’instant.

Llegir més

Es més difícil honorar la memòria dels sense nom que la dels famósos. Walter Benjamin